J70-klassen møder Line Just fra wow-besætningen til en snak om holdet, den kommendesæson og J70-sejlads. Af Rasmus Lumbye Mikkelsen - J70 Class Denmark.
Introduktionen til J70-miljøet
Det hele begyndte for 4 år siden fortæller Line Just. På daværende tidspunkt sejlede hun slet ikke, selvom den tidligere landsholdssejler egentlig gerne ville. Hun vidste ikke lige helt, hvad det skullevære for en klasse, og så gik dagene egentlig lidt af sig selv, uden at hun kom på vandet. Det forår tog veninden Christina Andersen så initiativ til at få gang i kvindesejlads i Århussejlklubs to J70’ere. Christina inviterede nemlig en masse piger og kvinder, der tidligere havde sejlet iÅrhusgennem årene, ned til den ugentlige women on water (WOW) træningsaften på havnen. Line mødte op den efterfølgende torsdag aften ved sejlklubben, og blev grebet af konceptet. Der dukkede omkring 10 kvinder op hver torsdag gennem sæsonen, husker hun. Nogle kom bare lige en enkelt gang for at se sejladsformatet, mens andre straks meldte sig ind i klubben og begyndte sejle fast. Faktisk var de fleste nye wow-sejlere kvinder, der også var faldet fra i enten ungsdomsklasserne, eller siden i de olympiske klasser, som hende selv. Det var en god tid husker J70-sejleren, hvor der altid var helt vildt god stemning med en fed social sammensætning og god kemi blandt wow-sejlerne. De sejlede meget blandede hold i starten fortæller hun, hvilket nok også var med til atgive det gode sociale miljø, og glæde omkring den ugentlige sejleraften. Som sæsonen skred fremfandt de fem piger, der siden skulle blive til Team Salt, stille og roligt sammen i en mere fast konstellation. Det der med, at de nu var fem piger, som alle var ret meget det samme sted i livet, var noget helt særligt, siger Line, og tilføjer at det selvfølgelig heller ikke gjorde noget, at de andre var dygtige og seriøse.
Team salt
Efter det første års sejlads i Århus besluttede de fem kvinder; Sofie Slotsgaard, Christina Andersen, Louise Halberg Nielsen og Annemette Eskildsen Krusell samt Line, at sejle som fast besætning under navnet Team Salt. Samtidig lavede klubben nu niveau-opdelte træningsaftener i stedet, og team Salt blev sat på liga-træningsdagen. Rent sportsligt var det super fedt nu at sejle som et fast hold, hvilket virkelig rykker noget, fortæller Line, og så er det et godt J70-miljø i Århus, hvor de både dengang, og nu fik mulighed for at træne mod andre gode hold fra blandt andet 1.divisionen, som også gav en hel del erfaring. Samarbejdet må siges at have været en succes, for i skrivende stund sejler Team Salt stadig sammen på Århusbugten. Stemningen er altid god ombord på kvindebåden, men også seriøs påpeger Line med et smil. Bliver der snakket for meget‘ ikke sejlads’, kan der godt blive sagt ‘2:30 til start’ ekstra højt, for lige at sikre sig, at alle er fokuserede på kapsejladsen. Rollefordelingen er også velovervejet ombord. Systemet er, at alleskal kunne to positionerne, forklarer Line. På den måde er de meget mere fleksible for afbud, og kan udnytte vikarer optimalt ved at tilpasse sig deres styrker.
Stævner
I dag har J70-holdet sejlet flere podiepladser hjem i ligaens anden division, og til det årlige wow-stævne. Når pigerne har vundet den interne Liga-udtagelse i Århus, har de også stillet op i 1. Divisionen. Det er mega sjovt fortæller Line, for der bliver virkelig gået til den, og niveauet er virkeligt højt. Desuden har pigerne også prøvet kræfter med fleetsejlads i J70’eren til nogle Grundig cup stævner og Danmarksmesterskaber i Jylland. Her var det sjovt at sejle i de storefelter fortæller Line, hvor andre parametre som eksempelvis de lidt større vejrsystemer, samt taktik og starter i de store felter var anderledes, og udfordrende. Dog må hun desværre indrømme, at det var en udfordring at følge med i klubbåden, hvilket er lidt ærgerligt. Team Salt deltog også i Womens Sailing Champions League i efteråret, som blev sejlet i Portugal. Her lykkedes det Århuskvinderne at kæmpe sig med i ‘final 4’; et “winner takes it all”-finaleformat mellem de fire bedst placerede hold, så Århusholdet viste i den grad at de hører med i toppen. Desværre var der vindstille, da finalesejladserne skulle have været sejlet beretter Line lidt ærgelig, så de nåede aldrig at kæmpe sig til den podieplacering, men måtte rejse hjem med fjerdepladsen i bagagen.
Målsætning for 2022-sæsonen
Team Salt har derfor lagt en seriøs kalender for den kommende sæson, hvor det helt store mål bliver revanche til Womens Sailing Champions Leaguefinalen i Schweiz. Stævnet skal sejles i J70’ere, så den sammensejlede besætning satser på at kunne trække på deres efterhånden store erfaring med bådtypen, og selvfølgelig alle deres stævner sammen som hold. Desuden er det selvfølgelig topmotiverede ovenpå stævnet i Portugal forsikrer Line, et stævne der i den grad har givet dem mod på mere, og en klar ambition om at vende hjem med en podieplads næste gang. Kvalifikationen har sejlerne allerede sikret med deresflotte 3. plads til Sundbystævnet i efteråret, så nu er det bare med, at træne hårdt på Århusbugten. I år vil pigerne også deltage fast i 2.divisionen, afslører Line. Det nye regelsæt i ligaen tillader nemlig Århus sejlklub, at få et wow-hold i 1. Divisionen sammen med klubbens normale plads i den bedste række. Pigerne håber derfor, at et godt resultat i 2. divisionen i år, kan sikre oprykning, og dermed virkelig få sat wow-sejlads fra Århus på landkortet. Der sker altså fortsat meget nyt for Team Salt, og faktisk kan holdet stolt afsløre deres nye sponsor Nortec, der fra denne sæson vil være holdets samarbejdspartner. Desuden siger rygterne, at tre af pigerne fra Team Salt også skal til at træne matchrace i Marselisborg, hvilket kan give J70-holdet bedre båd-mod-båd rutine og et lidt andet perspektiv på kapsejlads.
Wow-sejlads
Team Salt vender selvfølgelig også tilbage til det årlige wow-stævne i Sundby i efteråret, for arrangementet er en kæmpe succes hvert år, fortæller Line glad. Socialt er kvindestævnet i ligaensJ 70’ere en unik oplevelse, hvor alle bare er mega glade, og så er det også et fedt stævne konkurrencemæssigt. Der er nemlig hold med på alle niveauer, så uanset ens niveau skal man kæmpe hårdt for sin placering, forklarer hun. WOW aspektet er helt sikkert også en af de bærendeelementer i sejladsprojektet, og pigerne har da også alle 5 en kæmpe forkærlighed for det. Konceptet kan bare noget virkeligt godt forklarer Line, og så var det jo også dér hele J70-eventyret startede. Faktisk er holdet derfor også ved at arrangere en WOW-dag iÅrhus, for at få samlet alle de kvindelige J70-sejlere til et hyggeligt arrangement her til foråret.
J70-træner for youngsters
Udover WOW, så er Line faktisk også engageret i youngsters sejlads. I snart 3 år har hun nemlig også været træner for J70-afdelingens youngstershold på ugentlig basis. Line nævner, at det er en super fed aldersgruppe at arbejde med, og så er hun også er glad for at være med til at fastholde unge i sejlsporten. Om typiske forbedringspunkter afslører j70-træneren, at den klare rollefordelinghelt sikkert er en af de vigtige ting at arbejde med for de fleste besætniger. Hvem gør hvad og hvornår er vigtigt, og så skal man turde stole på hinanden ombord, så man kun fokuserer på at løse sine egne opgaver bedst muligt. Desuden er det vigtigt at besætningen samarbejder om hele tiden at flytte vægten rigtigt rundt i båden, for den skal nemlig delvist sejles som en jolle, pointerer hun.
J70’eren
Det er tydeligt at J70’eren har været en succes for et meget bredt publikum. Mange sejlere harmed glæde skiftet til den relativt nye klasse, og desuden er det også lykkedes båden at tiltrækkeen del nye personer til sejlsporten. Den tidligere Melges-sejler peger på, at det populære ved bådtypen er, at den gør det muligt atfinde sin egen middelvej i forhold til, hvor meget man vil lægge i sporten. Man behøver ikke at lægge et budget på højde med OL-kampagnernes for at føle at man er med i gamet, og hvis man kun vil træne en lille smule, så er der andre med samme ambitioner, som man kan dyste mod. Men omvendt rummer J70’eren også muligheden for at sejle rigtigt seriøst, for der er massere af ting, der skal finpudses i klassen, hvis man vil følge med de bedste. Desuden er bådtypen utroligt tilgængelig nævner Line. Man kan jo nærmest være på havnen i 2 timer og sejle 1 time og 50 minutter. En kvalitet der i perioder virkelig er dejlig for at få plads til sejlads i hverdagen, påpeger juristen. Der er heller ikke meget vedligehold ved båden, hvilket har gjort alle klubbåds J70-miljøerne rundt i landet mulige.
God sæson til Team Salt
Det bliver spændende at følge med i Team Salts sejlsæson 2022, og J70-klassen ønsker pigebesætningen held og lykke.
Mon ikke det bliver en af mange gode kommende sæsoner forholdet i J70’eren.
Comments